docent

uIMG_7030 hoge reDiploma Yoga lerarenopleiding Hatha Yoga (Critical Alignement Yoga)

Mijn naam is Marga Gaal-Brügemann en ik geef les in Assendelft in de Springplank. De yoga lerarenopleiding heb ik gevolgd bij Yoga instituut Dirk-Jan Lust volgens de methode Hatha Yoga / Yoga Critical Alignment, geschreven door Gert van Leeuwen. Ik volg ook regelmatig workshops en wekelijks lessen bij Dirk Jan Lust (o.a. de therapieles nek, schouders en bovenrug),bij Gert van Leeuwen en anderen om bij te blijven en nieuwe inzichten in mijn yogalessen te verwerken.

Yin Yoga Het Fysieke lichaam

Maandag 6 januari 2020 heb ik het examen Yin Yoga Het Fysieke Lichaam gedaan en behaald bij AALO opleidingen. De nadruk ligt hierbij op de anatomie en de Yin houdingen, met name gericht op het bindweefsel. Het examen bestond uit een praktijkexamen en een portfolio.

Critical alignment therapie opleiding (*erkend door VYN) (2015)

November 2015 heb ik het therapiecertificaat behaald bij Gert van Leeuwen. Hierbij ligt de nadruk op  therapie en komen de specifieke klachten van bovenrug en onderrug aan de orde. We leren een intake en een behandelplan te maken. Aansluitend hieraan volgt nog een stageperiode.

* Vereniging van yogadocenten Nederland

Certificaat mediteren, praktiseren en doceren (erkend door VYN) (2014)boedha-mediteren-150x150

Bij Samsara in Utrecht heb ik de opleiding mediteren, praktiseren en doceren met goed gevolg afgesloten. In mijn lessen besteed ik één keer per maand, aan het begin van de maand, naast de yogaoefeningen tijd aan het mediteren.

Certificaat yoga voor ouderen (erkend door VYN) (2013)

In het voorjaar van 2013 heb ik het certificaat Yoga voor Ouderen behaald bij Samsara in Utrecht. Het accent ligt op hatha yoga. Hierbij werk je binnen je eigen grenzen aan je lichaam. Daardoor word je je ook meer bewust van je lichaam. De rust die je gaat ervaren werkt ook door in je hoofd zodat lichaam en geest in balans raken.

Ervaring Ik doe nu ruim 20 jaar aan yoga en geef inmiddels een aantal jaren les. Ik heb gemerkt dat yoga op mij een heel positieve invloed heeft. Niet in de laatste plaats door het feit dat ik mijn lichaam veel meer ben gaan waarderen om wat het kan en hoe wonderlijk het allemaal in elkaar zit. Om dat ook aan anderen door te geven en te laten zien dat je door met yoga bezig te zijn zelf veel kunt doen aan allerlei klachten en je ook bewust wordt van je blokkades, geef ik yogalessen in Assendelft. Om je kennis te laten maken met de yoga die ik geef is de eerste les gratis. Je kunt dan beoordelen of het wat voor je is.

Critical Alignment Yoga volgens Gert van Leeuwen:

“Het beoefenen van asana’s (yogaoefeningen) is een heel andere benadering dan het uitvoeren van passieve ontspannings- en meditatieoefeningen. Ontspanningsoefeningen geven lichaam en geest weliswaar enige tijd rust, zoals een goede massage of sauna dat ook doet, maar meestal is het niet mogelijk om dit soort ontspanning te vertalen naar een actieve situatie. Daarom veranderen passieve ontspanningsoefeningen de overbelaste spierpatronen niet en verdwijnt stress niet uit het lichaam.

Critical Alignment pakt chronische stress op zowel het psychische als het lichamelijke vlak aan. Bij een juiste manier van het beoefenen van asana’s komen we oog in oog te staan met onze ambities en ook met stress, want die is hiermee sterk verweven. Deze bewustwording van stress is een belangrijke stap voorwaarts, want het (uitvoeren van de oefening) creëert ruimte. Door een goede technische uitvoering van de oefening en door passief te blijven registreren, dus zonder proberen in te grijpen, zorgen de ruimte en de open aandacht ervoor dat de stress langzaam zijn greep verliest”.