triggerpoints (spierknopen)

Tijdens mijn yogalessen en daarbuiten kom ik allerlei klachten tegen die naar mijn idee vaak te maken hebben met triggerpoints oftewel spierknopen of pijnknopen.plaatje 1

plaatje 3

Verhardingen in de spieren in de vorm van knoopjes die heel veel last kunnen veroorzaken, spieren verkorten, niet uit zichzelf weggaan en vrij gemakkelijk te verhelpen zijn in 1 of 2 behandelingen bij een fysiotherapeut die daarin gespecialiseerd is. Je kunt ook oefeningen meekrijgen voor thuis. Als je geïnteresseerd bent: ik heb een adres.Oppervlakkige spierknoopjes, bijv. op je hand, kun je zelf wel behandelen maar dieper gelegen spierknopen zijn vaak sneller te verhelpen met een klein prikje met een naald, dry needling, waarbij in het knoopje geprikt wordt waardoor de opgehoopte afvalstoffen kunnen weglopen, de doorbloeding verbetert en de spier zich weer kan verlengen en meedoen zonder pijn.

Huisartsen krijgen dit niet bij de opleiding dus zullen hier niet gauw aan denken terwijl het van de meest vervelende klachten vaak de oorzaak is. Je krijgt allerlei onderzoeken, het kost veel geld en de oorzaak wordt niet gevonden. Yoga en triggerpoints.  Het verband van triggerpoints met yoga is dat je door yoga te beoefenen je lichaamsbewustzijn vergroot.(zie ook Clair Davies Handboek triggerpoint therapie blz. 44).  Je voelt beter waar spanning zit en pijn en loopt dan tegen triggerpoints aan. Ik ben geen fysiotherapeut of deskundige op dat gebied maar ben zelf wel behandeld en heb daar baat bij gehad. Als ik nu pijn voel, waar dan ook, dan denk ik voortaan eerst aan triggerpoints. Ik wil degene die dit leest daarom de informatie over de triggerpoints niet onthouden. Op internet staat veel informatie bijv. op bij zoeken triggerpoints intikken.

Triggerpoints van de m. gluteus medius en haar mogelijk referred pain patronen: vergelijk ‘heup’, ‘SI gewricht’ en ‘lage rug’ pijnen.